Sent Moric

Švajcarska je alpska zemlja bez izlaza na more, sa površinom od 41.285 km². Ona je savezna republika koja se sastoji od 26 kantona.
Švajcarska se graniči sa Nemačkom na severu, Francuskom na zapadu,  Italijom na jugu i Austrijom i Linheštajnom, na istoku.
Švajcarska je višejezična i ima četiri nacionalna jezika: nemački, francuski, italijanski i retroromanski.

Švajcarski Alpi su deo venca Alpi planina, i zbog svoje centralne pozicije, takođe, su poznate i kao Centralni Alpi. Najviši vrh u švajcarskim Alpima je Dufourspitze ( 4634 metara ), u blizini švajcarsko – italijanske granice. Najviša planina koja u potpunosti leži na teritoriji Švajcarske je Dom ( 4.545 m).

St. Moric je odmaralište u dolini Engadin u Švajcarskoj. To je opština u okrugu Maloja u švajcarskom kantonu Graubünden. Sastoji se od naselja Sent Moric – Dorf ( na visini od 1.830 metara), Bad ( na visini od 1.775 metara) i ( na 1.825 metara), kao i sela u oblasti Suvreta.
Najviši vrh u istočnim Alpima, Piz Bernina, leži nekoliko kilometara južno od grada.

St. Moric obuhvata površinu od 28, 7 kvadratnih kilometara. Od ovog područja 28, 2% se koristi u poljoprivredne svrhe, dok je 19, 4% pod šumom. Ostatak zemlje, 8, 3% obuhvata zgrade ili puteve i ostatak od 44, 1% јe neproduktivan ( reke, glečeri ili planine ).

Istorija

Otkriveni mačevi i igle iz bronzanog doba, koji su pronađeni u podnožju izvora u Sent Moricu, ukazuju na to da su već od ranije otkriveni od strane Kelta.

Sent Moric se prvi put pominje negde oko 1137 – 39 godine kao Sveti Mauricije Sanctum. Grad je dobio ime po Svetom Mauricu, koptsko pravoslavnom i rimokatoličkom svecu.
Hodočasnici su putovali do Svetog Mauricijusa, svetog izvora, gde su pili blagoslovenu, bistru vodu sa izvora Mauricijus, u nadi da će se izlečiti. 1519 godine, papa Medici, Lav X, obećao je puni oprost svima koji obave hodočašće do svetog izvora. U 16. veku su napisane prve naučne rasprave o mineralnom izvoru Sent Morica. Godine 1535, Paracelzus, veliki lekar prirodne medicine, proveo je neko vreme u Sent Moricu.

Iako je imao neke posetioce tokom leta, početak zimskih odmora datira još iz septembra 1864 godine. Johannes Badrutt se opkladio sa četiri britanska gosta koji su dolazili tokom leta da će se vratiti i u zimu, a ako ne bude u pravu da će platiti troškove njihovog putovanja iz Londona i nazad. Ako budu pronašli da je St. Moric atraktivan i u zimskom periodu, on će ih pozvati kao svoje goste da ostanu dokle god žele. Ovo je označilo ne samo početak zimskog turizma u Sent Moricu, već početak turizma u celim Alpima.
Iste godine je u gradu osnovana prva turistička kancelarija. Razvoj St.Morica je naglo krenuo u kasnom devetnaestom veku, a prvo električno svetlo u Švajcarskoj je instalirano 1878. godine u Kulm Hotelu, dok je prvi turnir na kontinentu održan 1880 godine.

Prvo Evropsko prvenstvo u klizanju, koje je održano u St. Moricu 1882. godine i prvi golf turnir u Alpima je održan 1889. godine. Prvo skijaško trčanje i prva bob trka održana je 1890. i 1896. godine.
St. Moric je postao prvi grad na Alpima koji je instalirao električne tramvaje i otvorio Palas Hotel ( Palace Hotel ). Konjska trka je održana na snegu 1906. godine, i na zaleđenom jezeru, 1907. godine. U St. Moricu je osnovana i prva škola skijanja u Švajcarskoj 1929. godine.

Sent Moric je 1928. godine bio domaćin Zimskih Olimpijskih igara, a stadion stoji i danas. Kasnije je i 1948. godine bio domaćin Zimskih Olimpijskih igara. St.Moric je bio domaćin i preko 20 FIBT Svetskih prvenstava, četiri FIS Alpskih Svetskih Ski Prvenstava (1934/1948/1974/2003), preko 40 Engadin Ski maratona, od 1969. god., i preko 30 Engadin Ski Maratona, od 1978. godine.
Takođe, je bio domaćin i mnogih drugih događaja, uključujući i one na zaleđenom jezeru, 1970 – ih i 1980 – ih, kao što su golf turnir ( 1979 ), vaterpolo turnir ( svake godine u februaru, počev od 1985. godine ) i kriket ( 1989 ).
Sent Moric je i mesto za raznorazne plovidbe, jedrenje, i Svetsko prvenstvo u jedrenju na dasci.

Sent Moric je jedno od najpoznatijih odmarališta na svetu. Šik, elegantan i ekskluzivan sa izrazito kosmopolitskim ambijentom nalazi se na 1856 m. nadmorske visine, u čijem se središtu nalazi jezero. Zbog povoljne lokacije ima preko 300 sunčanih dana godišnje. Upravo je to sunce postalo zaštićeni amblem St.Morica, 1930 godine.

St. Moric je često bio ispred vremena – na primer, prva električna svetlost je ovde bila za Božić 1878. godine, Prvi golf turnir je održan ovde, 1889. godine i jedan od prvih ski liftova u Švajcarskoj je počeo ovde da radi, 1935. godine.

Znamenitosti kao što su Krivi toranj, ostatak Mauricijus crkve iz oko 1500. godine, ili Segantini muzej nude promenu u odnosu na život luksuza i džet – seta. U okolini St. Morica je Engadin jezerska oblast sa jezerom Sils, Silvaplana i jezero St. Moric.

Sa svojim romanš ( rumunsko – romanskim ) nasleđem, njegovom blizinom Italiji i uglavnom nemačkim govornim stanovništvom, Sent Moric karakterišu uticaji iz tri različite strukture. Mineralni izvori u St. Moricu su prvi dobili na značaju, koji su bili poznati po svojim lekovitim efektima, još pre 3.000 godina. Pored svog slikovitog položaja, zajedno sa jezerom, St. Moric nudi atraktivan spoj prirode, kulture, sporta, aktivnosti, ali i mira.

St.Moric je definitivno zaslužio posebno mesto za posetu. Bez ozira na Vaš budžet, bićete impresionionirani prelepim planinskim predelom oko sebe i vanvremenskim osećajem samog sela, kojim se širi njegovo čuveno zaleđeno jezero, čiji je led sredinom zime dovoljno debeo da može da izdrži težinu vaterpolo utakmice i konjske trke, zajedno sa hiljadama navijača u gledalištu.

St. Moric je u stvari podeljen u dva centra, originalni planinski resort i poznata oblast šopinga i hotela u Sent Motic Dorfu, u blizini Corviglia skijališta; i na originalno banjsko područje dole na jezeru i u blizini Corvatsch skijališta u St.Moric Bad. Ova dva lokalna skijališta su među najvećim od najmanje jedanaest koji čine gigantsku regiju Engadin skijališta, pružajući izbor od četiri velikih i sedam malih oblasti za zimske sportove, sa ukupno 350 km staza. Pored toga što je veliki prostor, staze su takođe veće nego u većini tradicionalnih ski regiona, sa selima oko 1800m. u dnu padine.

Od registracije novog brenda od strane turističke kancelarije, 1987.godine, St.Moric je postao poznat kao Vrh sveta.

Sent Moric je naročito popularan u letnjim mesecima, kao baza za pripremu sportista, posebno biciklista, trkača, hodača i trkača u brzom hodanju. Njegova popularnost se proteže kroz visine, atletske staze svetskih klasa, kao i dostupnost staza u ovoj oblasti.


Poseta St. Moricu je nešto manja leti, nego zimi. Tokom dobre godine, postoji otprilike 250 000 gostiju, što je od tog – oko 140 000 leti i zimi – oko 110 000.

Danas, St.Moric broji 5400 stanovnika ( u toku sezone dolazi još oko 3.000 da se zaposle). U ponudi je 5 300 kreveta u 40 tradicionalnih hotela, kao i 7 500 ležaja u apartmanima, 3 500 koji se mogu iznajmiti. Polovina hotelskih kreveta se nalaze u hotelima sa 4 i 5 zvezdica. Očigledno je da za svakog postoji ponešto. Takođe, postoje mnogi ski liftovi, gondole, žičare, vazdušne žičare, ski staze, skijaške kros – staze, planinarske staze itd.

Sunce u St.Moricu je intenzivnije ( zbog južnog izlaganja ), suva „ šampanjac klima “ i velika verovatnoća da se sneg ovde održi duže nego bilo gde drugde. Ove tri komponente, zajedno sa jezerom i dolinom Gornji Engadin, obezbeđeni sa mnoštvom atrakcija, koje su jedinstvene u kvalitetu i raznolikosti: alpsko i nordijsko skijanje, takmičenje u bobu, trka konja i hrtova na zaleđenom jezeru, kriket i golf turniri, olimpijski ski skokovi, Sneg i Simfonija ( muzički festival u St.Moricu ) , i još mnogo toga tokom zime, dok je leti tu – planinska vožnja bicikli, planinarenje, jedrenje na dasci, klizanje na ledu, golf, tenis, jedrenje, Nacionalni park – sve to na dohvat ruke.

Sastav gostiju u St. Moricu je jedinstven: 70 % su strani državljani iz celog sveta. Konferencija sporta i mode dovode mlade u St. Moric, ali takođe nadahnjuju i zrelije goste da obnove vitalnost i elastičnost, uprkos tradiciji i mineralnom kupatilu.
U prošlosti, kao i danas, St. Moric je bio mesto okupljanja za mnoge istaknute ličnosti, uključujući i holivudske zvezde, vrhunske operske pevače, kraljeve i princeze, državnike, tajkune i druge ličnosti.

Ne samo Alfred Hičkok i Brižit Bardo, koji su bili među redovnim gostima St. Morica, tu su bili i Čarli Čaplin, Henri Ford, Greta Garbo, Tomas Man, porodica Kenedi.

Zimi, sa 350 kilometara skijaških staza – podeljenih na devet skijaških oblasti – odmaralište Engadin, St. Moric, je najveći region za zimske sportove u Švajcarskoj.

Leti, sa svojih šest različitih planina i planinarskih oblasti, Engadin pruža najraznovrsniji odmor u Švajcarskoj. Bezbroj planinarenja, biciklističkih i planinarskih ekskurzija održavaju se na visini od 1750 do 3303 metara nadmorske visine – kao i 30 restorana i planinskih koliba koje pozivaju da se zadržite u njima.

Pored brojnih mogućnosti za razne sportove, St. Moric je poznat i kao destinacija za jedrenje. On je domaćin za godišnju St. Moric Trku Pobednika koja se održava na jezeru St. Moric. St. Moric trka Pobednika je deo svetske turneje Trke Pobednika koja obuhvata tri kontinenta. Ovaj događaj privlači u St. Moric najbolje svetske timove u jedrenju, u gladijatorskoj borbi nerava i veština na vodi. Na vodi se voze dva broda istovremeno, gde se testira sposobnost mornara i kapetana, gde se do krajnjih granica testira njihova fizička sposobnost. Ostvareni bodovi se računaju u svetsku turneju Trke Pobednika i uračunavaju se u konačnom događaju, gde ukupni pobednik uzima titulu Svetske ISAF – Trke Pobednika u Tour šampionatu. Trka Pobednik je idealan sport za gledaoce u St. Moricu. Trka u neposrednoj blizini obale ( oko15m ) , u jezeru St. Moric, pruža za publiku idealan pregled akcija.

St. Moric je, sa ukupno pet terena za golf i 60 rupa, apsolutni raj u Alpima za igrače golfa. St. Moric ima široki dijapazon rekreativnih opcija, ali njegova najznačajnija funkcija je lepota pejzaža Gornjeg Engadina.
1904. godine je otvoren najstarija i na svetu poslednja preostala prirodna bob vožnja. 1722 metara dugačak ledeni kanal – takođe poznat i kao najveća svetska „ Ledena skulptura „ – svake godine se izgrađuje od početka, od samo snega i vode. St. Moric je bio domaćin u mnogim Svetskim prvenstvima u bobu.

Izdvajamo šta treba posetiti u St.Moricu:

- Corvatsch – planinarske staze na Corvatsch – koje prolaze pored planinskih jezera i pašnjaka, od Murtela do Furtschellas.

- Segantini muzej - posvećen slikaru Đovaniju Segantinu, koji je poslednjih pet godina svog života proveo u Engadinu.

Bernina ekspres – panoramski voz, na najslikovitijoj železnici u Evropi.

Muottas Muragl – pruža impresivan pogled na jezersku oblast Gornjeg Engadina. U zimskom periodu moguće je spustiti se toboganom od vrha do stanice u dolini.

Zid Piz Nair - začetnik muškog spusta ( 2003. god. Svetsko prvenstvo ) sa padom od 100 odsto što ima za rezultat ubrzanje od 0 do 130 km za 7 sekundi.

Švajcarski Nacionalni park - sa površinom od 172 kvadratnih kilometara, i predstavlja najveći rezervat prirode u Švajcarskoj, mesto gde je prirodi neograničeno dozvoljeno da ide svojim tokom.

Česta je greška misliti da je St. Moric ekskluzivno odmaralište za bogataše i da je jednostavno preskupa destinacija za većinu ljudi. U stvari, on je isto tako pristupačan kao i ostala poznata odmarališta u Alpima, karte za žičare koja okružuje veliku ski oblast Engadin je zapravo jeftinija od većine skijališta sličnog obima, a cene u kafeterijama su iznenađujuće pristupačne. Takođe, ovde se mogu naći mnoge „ obične “ prodavnice i restorani.

Svako ko provede odmor u St. Moricu može da kaže da je bio u najpoznatijem skijalištu u svetu, ali takođe i u jednom od najboljih.